ZZP in de Zorg

Beschik jij over de nodige diploma’s waarmee je aan de slag kunt in de zorg? Overweeg dan eens of ZZP in de zorg niet iets voor jou is. Er zijn steeds meer verpleegkundigen, verzorgende en sociaal werkers die als ZZP’er aan de slag gaan in de zorg. De voornaamste reden hiervoor is dat veel mensen op zoek zijn naar een bepaalde mate van zelfstandigheid. En daarnaast kun je vaak voor het grootste gedeelte zelf bepalen waar en wanneer je aan de slag gaat. Dit zodat je je werkzaamheden als verpleegkundige kunt combineren met je drukke gezinsleven.

Combineren

Als ZZP in de zorg kun je je baan als verpleegkundige makkelijker combineren met je drukke gezinsleven dan wanneer je in dienst gaat bij een zorginstelling. Daarnaast kun je je werkzaamheden indien je dit wenst ook afwisselen. Zo kun je ervoor kiezen om de ene week binnen de psychiatrie aan de slag te gaan, terwijl je de andere week liever in de slag gaat in de gehandicaptenzorg waarbij je cliënten gaat begeleiden met moeilijk verstaanbaar gedrag. Daarnaast heb je als ZZP in de zorg minder te maken met verantwoordelijkheden. Zo zal je bijvoorbeeld niet snel aanwezen worden als persoonlijk begeleider van een cliënt. Nadat je werkzaamheden erop zitten, ga je naar huis en morgen zie je weer verder. Dit werkt niet altijd zo op het moment dat je als zorgmedewerker in dienst bent van een zorginstelling.

In dienst

Wanneer je in dienst bent van een zorginstelling krijg je vaak te maken met allerlei verantwoordelijkheden. Hierbij kun je denken aan het feit dat je vaak persoonlijk begeleider bent van een aantal cliënten, maar ook aan het terugkomen op je vrije dag. Je zult namelijk altijd zien dat een werkoverleg net gepland staat op een dag dat je eigenlijk vrij was. Als ZZP in de zorg heb je met dit soort zaken vaak niet te maken. Tenzij je jezelf als ZZP’er toch wil verbinden aan een zorginstelling.